Waarom Duits?

Troeven van Duits

Fernsehturm in Berlijn.

Duits is de meest gesproken moedertaal in Europa en staat in de top tien van de talen met de meeste moedertaalsprekers ter wereld. Het is ook vanuit historisch perspectief één van de belangrijkste cultuur- en wetenschapstalen. Bovendien is Duitsland één van de grootste economieën ter wereld en de onmiskenbare economische en politieke motor van de Europese Unie. Dat maakt een goede kennis van de Duitse taal- en cultuur dan ook gegeerd op de arbeidsmarkt, ondanks een verminderde aandacht voor de studie van het Duits ten voordele van vb. Spaans en Italiaans in secundaire scholen. Na een doorlichting van Vlaamse vacatureberichten blijkt echter dat kennis van het Duits tien keer meer gevraagd wordt. Bovendien leert onderzoek van UNESCO dat het belang van het Duits zowel in Europa als wereldwijd toeneemt.

 

Waarom Taal- en Letterkunde Duits aan de UGent?

Niet alleen de studentenstad Gent is een troef van formaat, ook de opleiding Taal- en Letterkunde Duits aan de Universiteit Gent heeft zelf een heleboel voordelen te bieden:

1. Koploper

Aan de Universiteit Gent vind je het grootste Germanistik Institut binnen de Benelux. Bovendien studeer je volgens de Shanghai Ranking aan de beste universiteit van België!

2. Taalverwerving

In het eerste jaar omvatten de opleidingsonderdelen “Taalkunde I” en “Taalvaardigheid I” een doorgedreven taalverwerving. We starten dus “vanaf 0” en er zijn verschillende oefensessies waarbij je de theorie in praktijk kan omzetten.

3. Voorbereiding

Er zijn een (optionele) voorbereidingscursus en instaptest om de overstap vanuit de middelbare school te verlichten. Op deze manier kan je alvast proeven van de lesinhouden en een beter inzicht krijgen in onze opleiding.

4. Proefaanbod

Via onze Schnupperkurs kan je ook in het middelbaar al eens proeven van de opleiding Taal- en Letterkunde Duits.

5. Talencombinatie

Duits kan je in het kader van de “Bachelor of Arts in de Taal- en Letterkunde: Twee Talen” met een andere taal combineren (Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, Grieks, Italiaans of Spaans).

6. Autonomie

De afdeling Duits staat voor creatieve zelfwerkzaamheid i.p.v. reproductie. We staan dan ook achter het motto van de Universiteit Gent: durf denken! We ondersteunen elke student bij het ontplooien van autonomie en kritische ingesteldheid.

7. Begeleiding

De afdeling Duits heeft een uitstekende reputatie op het gebied van individuele begeleiding en toegankelijkheid van de lesgevers. Grote groepen worden opgesplitst. De kleinere studentengroepen garanderen dat iedereen aan het woord kan komen.

Bovendien biedt de afdeling een eigen monitoraat of “Tutorium” Duits aan om de verwerving van taal- en onderzoeksvaardigheden te ondersteunen. Het gaat om praktijk- en oefensessies in kleine groepen waarbij allerlei skills worden aangeleerd: een bibliografie construeren, een these opstellen, een artikel schrijven, een presentatie geven enz. Kortom: alle vaardigheden die je nodig hebt om opdrachten en opleiding tot een goed einde te brengen!

8. Tandemprojekt

Je kan jouw Duits ook oefenen met een moedertaalspreker, indien je deelneemt aan ons Tandemprojekt. Daarbij word je door ons gekoppeld aan een Duitstalige student. Op deze manier kunnen jullie samen elkaars taal leren spreken én nieuwe contacten leggen.

9. Erasmus

Indien je graag op Erasmus wil gaan om je vaardigheden in het Duits nog bij te spijkeren en buitenlandse ervaring op te doen, ben je bij ons quasi van een Erasmusplaats verzekerd.

10. Bonusaanbod

In het kader van de vakken ondersteunen we de lesinhouden door theaterbezoeken, filmavonden, auteurslezingen ed. te organiseren, zodat je ook buiten de opleiding de Duitse taal en cultuur kan beleven.

11. Zomercursus

Indien je ook tijdens de zomer nog meer ervaring en kennis willen opdoen, kan je via de DAAD (Deutsch Akademischer Austauschdienst) een beurs aanvragen voor een zomercursus aan een Duitse universiteit. Wij zullen je aanvraag ook actief ondersteunen.

12. Eigen inbreng

We waarderen je eigen inbreng tijdens de opleiding. Zo krijg je de kans om aan het einde van het semester de leeslijsten en lesinhouden te beoordelen, maar ook om bij bepaalde vakken zelf werken te suggereren. Op die manier krijg je dus inspraak in de vakinhoud.

Dit geldt ook m.b.t. het onderwerp van je toekomstige bachelor- en masterscriptie. Je kan het onderwerp, in samenspraak met je promotor, namelijk zelf kiezen (dus geen toegewezen thema). Ter inspiratie kan je je baseren op de onderzoeksinteresses en specialisaties van de verschillende medewerkers, maar je mag ook zelf een suggestie doen. Een analyse van een “klassieker”, roman, novelle, poëzie of drama tot film, graphic novels, kinder- en jeugdliteratuur of songteksten, met focus op gender, (neuro)diversiteit, ecologie, mythologie of sociale media… het is allemaal mogelijk!

Wat na de studie?

De keuze voor Duits beschikt over een aantal stevige troeven. Het onderwijs blijft een grote afzetmarkt voor onze studenten, maar vormt niet langer het enige werkterrein voor afgestudeerde taal- en letterkundigen. Specifiek vinden studenten met optie Duits ook hun weg in…

  • het bedrijfsleven (vaak in aanvulling met de specialisatie Meertalige Bedrijfscommunicatie, vaak voor functies met veel internationale contacten, o.a. bij Volvo)
  • de culturele sector (uitgeverijen, bibliotheken, musea, cultuurcentra)
  • de media (TV, radio; al dan niet na het volgen van een aanvullende opleiding in de journalistiek)
  • het wetenschappelijk onderzoek (doctoraat, onderzoeksprojecten)

Zo goed als alle afgestudeerden met een diploma Taal- en Letterkunde op zak vinden binnen een jaar een vaste job. Daarmee doen ze het even goed als alle andere universitaire masters!

Getuigenissen

Nog niet overtuigd? Dan kunnen enkele getuigenissen van onze studenten en alumni je misschien over de streep trekken!

In de onderstaande video’s vertellen ze jou hoe zij de studie Taal- en Letterkunde Duits beleven of beleefd hebben en hoe die hen helpt in hun huidige studie of job (ondertitels zijn beschikbaar). Bovendien geven deze video’s je een idee welke carrièremogelijkheden allemaal tot je opties behoren na het afstuderen.

Hier kan je overigens één van Loekes Slam Poetry optredens herbekijken: “Spiegeltje”.